Ik verlies geen vet (meer)?! Wat moet ik doen?

Wat moet ik doen als mijn dieet niet meer werkt?

Het allerbelangrijkste is om kalm te blijven en geen dramatische maatregelen te nemen, zoals enorm veel cardio doen of de calorieën nog verder te beperken. Dit kan namelijk zeer contraproductief zijn!

We meten ons vetverlies meestal aan de hand van de weegschaal. Beweegt de weegschaal niet, of beweegt deze zelfs in de verkeerde richting? Dit betekent niet automatisch dat je plan faalt! We hebben een checklist toegevoegd om ervoor te zorgen dat je het probleem kunt diagnosticeren (als dat nodig is).

Waarom verlies ik geen gewicht?

  1. Kijk in de spiegel. Heb je echt in een calorietekort gezeten? Om gewicht te verliezen, moeten we in een calorietekort zijn. Door bij te houden hoeveel we dagelijks eten, kunnen we consistent aan vetverlies werken. We moeten beoordelen of we ons werk bij het tellen van onze calorieën zorgvuldig hebben gedaan. Dat betekent ook dat we onze kookoliën, de dranken die we consumeren en andere zaken in overweging moeten nemen die ons uit een calorietekort kunnen halen.

Dingen over het hoofd gezien of van je dieet geraakt? Het overkomt de besten van ons! Straf jezelf niet. Leer van je fouten en pak kalm op waar je bent gebleven.

  1. Herbereken je onderhoudscalorieën. Als we gewicht verliezen, eindigen we op een lager onderhoudsniveau. Je aanvankelijke onderhoudsniveau kan bijvoorbeeld 2500 calorieën zijn geweest. Maar na het verliezen van 10 kg kan je onderhoud een paar honderd calorieën lager zijn.

Herbereken en stel je nieuwe calorische inname in als dat nodig is. Om je calorieën en macro's te herberekenen, klik hier nadat je het artikel hebt gelezen!

  1. Had je een refeed day of een andere maaltijd die erg hoog was in zout en koolhydraten? Dit zorgt ervoor dat je tijdelijk water vasthoudt. Elke gram koolhydraten trekt 3 gram water aan. Gelukkig vooral in de spiercellen! Maar de weegschaal kan na die maaltijd niet laten zien wat je zou willen.

Geef het 1 of 2 dagen om weer op te drogen.

  1. Meet succes niet altijd aan de hand van de weegschaal en weeg regelmatig. Onze wekelijkse gemiddelden fluctueren. Door een dagelijks gemiddelde over een week te nemen, zien we de trends beter dan door gewoon één keer per week te wegen.

  2. Weeg jezelf altijd onder dezelfde omstandigheden. Verwijder externe variabelen door op een lege maag in de ochtend te wegen, met weinig tot geen kleren aan en door de weegschaal op een vlakke ondergrond te plaatsen. Jezelf wegen na een grote maaltijd om 'de schade' te bekijken is geen manier om succes te meten!

  3. Meet en beheers je fysieke stressniveaus. Als onze slaap en herstel onvoldoende zijn, heeft dit een enorme impact op onze mogelijkheid om vet te verliezen. Vaak over het hoofd gezien! Als je minder dan 7-8 uur per nacht slaapt en je spieren lange tijd veel zeer doen, is het waarschijnlijk een goed idee om met minder volume te trainen en/of andere factoren die ervoor zorgen dat je minder slaapt weg te nemen.

  4. Als je weken of zelfs maanden in een calorietekort hebt gezeten, is het een teken om refeed days toe te voegen (1 dag per week op onderhoudsniveau) of zelfs een kleine dieetpauze (1-2 weken op onderhoudsniveau).

  5. Zorg voor consistentie in beweging en cardio. Als je de 'calorieën in'-kant correct bijhoudt, zorg er dan voor dat de 'calorieën uit'-kant ook consistent is. Door je activiteit te verminderen, verbrand je minder, en vervaagt daardoor een deel van je tekort. Dit kan lastig zijn bij een langdurig vetverliesplan, aangezien ons vermoeidheidsniveau kan zorgen dat we minder bewegen. Elke taak wordt een berg.

Probeer je beweging op peil te houden en gebruik gadgets om je activiteit te meten, zoals een stappenteller of smartwatch!

Het probleem van 'niet afvallen' is gemakkelijk te beheersen. De volgende keer dat de weegschaal een paar dagen of zelfs een week of 2 niet beweegt, doorloop dan deze lijst opnieuw, bekijk wat het probleem is en los het op indien nodig. Neem geen extreme maatregelen!