Zijn Zero/Light Dranken gezond?

Kan ik light frisdranken drinken als ik vet wil verliezen?

Light frisdranken, zoals Cola Zero, zijn al onderwerp van discussie sinds hun introductie. Ze zijn een alternatief voor de ‘normale’ versies die meer dan 8 suikerklontjes bevatten en daarmee ongewenste calorieën. De suiker is vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Daarom bevatten ze bijna geen calorieën. Stel je voor dat we hetzelfde zouden kunnen doen voor pizza of hamburgers!

Mensen zeggen vaak dat het voelt als een schuldvrije ‘snack’ en dat het hun verlangen naar zoete drankjes en eten vermindert. De koolzuurhoudende vloeistof samen met de smaak kan in kleine hoeveelheden voelen als een kleine oplossing of ‘hack’ voor met honger.

Zijn light frisdranken dus het beste ooit, of zijn er ook nadelen?

Het eerste argument dat vaak wordt gebruikt, is dat light frisdranken schadelijk zijn vanwege de aspartaam die erin zit. Dit is echter niet helemaal waar. Om schadelijke hoeveelheden hiervan binnen te krijgen, zou je volgens de EFSA (European Food Safety Authority), 15,5 blikjes per dag moeten drinken, je hele leven lang!

De echte problemen...

Het echte probleem kan zich op een meer persoonlijk niveau voordoen. Het drinken van 1 blikje per dag zal waarschijnlijk niet veel problemen veroorzaken. Echter kan het drinken van meerdere blikjes leiden tot een opgeblazen gevoel. De mate van een opgeblazen gevoel na x aantal blikjes zal variëren van persoon tot persoon. Niet ideaal in het algemeen en vooral niet tijdens een fase van vetverlies, waarin je een platte buik wilt hebben en laten zien! Het is dus belangrijk om bij te houden hoe je je voelt wanneer je het drinkt.

Het andere probleem is dat mensen soms vergeten water te drinken gedurende de dag omdat ze water hebben ingeruild voor light frisdranken. Dit kan ertoe leiden dat je uitgedroogd raakt. Dit komt vooral veel voor in de zomer. Als je een vetverlies plan volgt tijdens de warmere maanden van het jaar, is het verstandig om in gedachten te houden dat de light frisdranken die je drinkt apart staan van de hoeveelheid water die je nodig hebt.

Als je je grenzen kent, kunnen light frisdranken een uitstekende manier zijn om met honger om te gaan en je voedingsschema wat leuker te maken! De volgende keer dat je een blikje in de winkel ziet, ren er dan niet voor weg. Maar ren ook niet met je kar vol de winkel uit!